Novice – šola

26. 11. 2020

Tudi naslednji teden na daljavo

Spoštovani starši, dragi učenci.

Vlada Republike Slovenije je za sedem dni podaljšala ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19. To pomeni, da od ponedeljka, 30. 11. 2020 ostaja v veljavi odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja v enakih določilih, kot do sedaj. Posledično ostaja v veljavi tudi sklep ministrice o izobraževanju na daljavo. Vrtci bodo še naprej delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, če tako odloči župan občine, na območju katere vrtec izvaja dejavnost. Na Vladi se dogovarjajo, da se bodo v šole najprej vrnile učenke in učenci od 1. do vključno 3. razreda ter vsi otroci s posebnimi potrebami, ki so vključeni v prilagojene in posebne programe. To naj bi se zgodilo 7. 12. 2020, če bo to dopuščala epidemiološka slika v državi. Druge učenke in učenci od. 4. do 9. razreda se bodo še naprej izobraževali na daljavo. Po vsej verjetnosti bo takrat omogočena tudi dodatna strokovna pomoč učencem s težavi, ki bi se lahko izvedla v šoli. Ravno tako je danes ministrica na MIZŠ, dr. Simona Kustec, sprejela sklep o ukrepih za nemoteno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v OŠ v tem šolskem letu. S tem sklepom je določeno, da bomo letos imeli le eno ocenjevalno obdobje z zmanjšanim številom ocen. Učenci bodo ocenjeni le 2x ali 3x v celem šolskem letu. V priporočilih ZRSŠ pa smo danes prejeli napotek, naj v času pouka na daljavo ocenjevanje ne poteka, saj glede na na sklep ministrice, s katerim je določeno eno ocenjevalno obdobje v tem šolskem letu in zmanjšano minimalno število ocen, bo ocenjevanje, zlasti v obliki pisnih preizkusov in ustnega ocenjevanja možno izvajati, ko se učenci vrnejo v šole.

Situacija ni rožnata in zelo se bomo morali potruditi, da se bomo iz teh težkih časov izvlekli s čim manj ranami in brazgotinami. Seveda je najhuje učencem, ki so prikrajšani marsičesa. Po drugi strani smo pa tudi prekomerno obremenjeni tako učitelji kot tudi starši. Pa vendarle to ne sme biti razlog za popuščanje. Vaš delež je zelo pomemben, saj se izkazuje, da učenci potrebujejo nenehen nadzor in kontrolo nad njihovim delom. Pri učencih, kjer je mehanizem nadzora s strani staršev vzpostavljen, je opaziti bolj zavzeto delo in zagotovo bo tudi njihovo znanje boljše. Stisnimo zobe vsi skupaj. Mi se bomo trudili, da bo učno gradivo v spletnih učilnicah čim boljše, vi pa poskrbite, da ga bodo učenci redno predelovali in naredili zahtevano.

Ne preostane nam drugega kot da dosledno izpolnjujemo priporočila za zajezitev širitve okužbe in s tem poskrbimo, da se epidemiološka situacija čim prej normalizira vsaj do te mere, da se bodo lahko vsi učenci vrnili v šolske klopi.

Ostanite zdravi.

Draženko Šolaja, ravnatelj


    
Dostopnost