Novice – šola

08. 11. 2020

Še nekaj koristnih informacij za učence in starše

Spoštovani starši, dragi učenci,

jutri se ponovno začenja pouk. Čeprav na daljavo a vseeno pouk. Počitnice so kljub temu, da so bile daljše, hitro minile. Verjamem, da ste se spočili in si nabrali dovolj energije za nadaljevanje. Predvsem pa upam, da ste vsi zdravi. Starejši učenci ste že spoznali nove učilnice, pri mlajših pa bo zagotovo vsaj v začetku potrebna pomoč staršev. Prvi teden bo v prvi vrsti namenjen ponavljanju in utrjevanju, saj ste bili kar dva tedna brez šolskih obveznosti. Upam pa, da se kmalu vidimo v šoli in nadaljujemo kjer smo ostali. Pripravili pa smo še nekaj oblik pomoči pri delu, ki vam jih želim predstaviti. Za učence 1.-5. razreda bo za pomoč in dodatno razlago na voljo učiteljica Patricija Glinšek. Dostopna bo vsak delovni dan med 9.00 in 13.00 na elektronskem naslovu patricija.glinsek@osnovnasolaprevole. Za učence, ki jim je dodeljena dodatna strokovna pomoč pa bo na voljo svetovalna delovka Mojca Podpadec ravno tako vsak delovni dan med 9.00 in 13.00 na elektronskem naslovu mojca.podpadec@osnovnasolaprevole.si. Ostali učenci višjih razredov, ki bi imeli težave s snovjo, se obrnite na učitelja kjer je težava nastala. Za vsako tehnično pomoč pa bo na voljo ROID OŠ Prevole g. Anton Zupet, ki bo dosegljiv na elektronskem naslovu anton.zupet@osnovnasolaprevole.si. Po potrebi vas bodo učitelji kontaktirali tudi po drugi poti (video sestanek, tel. klic, …), da boste lažje razrešili težavo. Uradne ure računovodstva in pisarne ravnatelja so vsak delovni dan od 7.00 do 13.00. Računovodkinja je dosegljiva na telefonski številki 073885292 in elektronskem naslovu ana.boben@osnovnasolaprevole.si, ravnatelj pa sem dosegljiv na GSM 040 464 190 in elektronskem naslovu drazenko.solaja@osnovnasolaprevole.si tudi izven uradnih ur.

V nadaljevanju podajam še nekaj aktualnih vprašanj in odgovorov v zvezi z varstvom otroka doma in pravic zaposlenih v povezavi s tem.

Ali so počitnice v času pandemije višja sila in lahko starši za ta čas uveljavljajo nadomestilo?  Ne. V času šolskih počitnic (zaradi varstva šoloobveznih otrok) niso podane vse okoliščine, iz katerih bi izhajala upravičena odsotnost staršev zaradi varstva otroka, saj kljub epidemiji ne gre za nepričakovan dogodek. Šolske počitnice so bile vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20 in niso izpolnjeni vsi kriteriji višje sile (zunanjost vzroka, neizogibnost, nujnost in neodvrnljivost).

Ali lahko zaprtje šol in vrtcev (izven šolskih počitnic) za starše otrok do 5. razreda osnovne šole predstavlja višjo silo?  Da. Kljub temu da se zaprtje šol imenuje podaljšane počitnice, je za starše otrok, za katere je treba zagotavljati varstvo, to višja sila.

V katerih primerih lahko starši ostanejo doma zaradi varstva svojih otrok?  To je mogoče v primerih, ko so vrtci in šole zaprti oziroma nedostopni za vse otroke, in sicer za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, za katere starši ne morejo zagotoviti drugačnega varstva.

Ali so starši upravičeni do nadomestila za čas, ko doma varujejo otroke?  Da. Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 zagotavlja pravico do nadomestila plače v višini 80 % osnove.

Ali država delodajalcu povrne ta sredstva?  Da. Država delodajalcu pokrije celoten znesek, do katerega je upravičen delavec (t. i. bruto I.).

Kaj je v primeru, da je vrtec odprt za izredne primere?  Vrtci so odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje veljata sistem višje sile ter pravica do odsotnosti in nadomestila.

Kakšne pravice imajo starši za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole oziroma tiste, za katere je treba zagotavljati varstvo, če se tudi za te otroke izvaja pouk na daljavo?  Za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca, se šteje, da nastane obveznost varstva tudi pri šolanju na daljavo.

Ali mora delavec delodajalca vnaprej obvestiti, da bo zaradi varstva otrok odsoten?  Da. Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca. (obrazec)

Ali lahko delavec v času, ko zaradi višje sile varuje otroke, opravlja tudi delo od doma?  Delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka. Delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja (takrat dela), le kraj opravljanja dela je drug (delo opravlja doma). Delavec takrat dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

Ali si lahko starša varstvo otrok delita (tudi po dnevih)?  Da, lahko, primerno je, da v dogovoru z delodajalcem. Oba starša naenkrat ne moreta koristiti pravice do varstva otrok zaradi višje sile.

Upoštevajmo ukrepe za zajezitev širjenja okužbe in ostanimo zdravi.

Vse dobro vam želim.

Draženko Šolaja, ravnatelj


    
Dostopnost