Novice – šola

04. 12. 2020

Tudi po 7. 12. 2020 na daljavo

Spoštovani starši, dragi učenci,

na žalost vas moram obvestiti, da še naprej nadaljujemo s šolanjem na daljavo z vsemi učenci. Načrte, da bi se v šolo vrnili vsaj najmlajši učenci, je odnesla epidemiološka situacija. Vlada Republike Slovenije je zaradi aktualnih epidemioloških podatkov podaljšala ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19. Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije bo potekal po treh fazah – oranžni, rumeni in zeleni.

  • V oranžni fazi umirjanja (pod 1000 okužb/1000 hospitaliziranih bolnikov s covid-19) se predvideva odprtje vrtcev in šol za 1. triletje ter osnovnih šol s prilagojenim programom in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Sprostile se bodo lahko tudi športne aktivnosti na prostem.
  • V rumeni fazi umirjanja (pod 600 okužb/500 hospitaliziranih bolnikov s covid-19) se osnovne šole odprejo v celoti. V šole se vrnejo tudi zaključni letniki srednjih šol.
  • V zeleni fazi umirjanja (pod 300 okužb) se odpravijo vse omejitve na področju vzgoje in izobraževanja ter športnih dejavnosti.

Doseganje kriterijev za sproščanje ukrepov po fazah se bo spremljalo na dnevni ravni. Ko bodo kriteriji doseženi, bodo predvideni ukrepi posamezne faze stopili v veljavo naslednji dan po ugotovitvi. O spremembi boste obveščeni.

Šolanje na daljavo je nekako postalo stalnica našega vsakdana in mislim, da smo se nanj tudi že vsi navadili. Dragi učenci, verjamemo, da je obdobje šolanja na daljavo drugačno, da pogrešate svoje sošolce in sošolke. Veseli smo odzivov na šolsko delo in sodelovanje v spletnih učilnicah večine vas. Želeli pa bi, da bi vestno in vneto v spletnih učilnicah delali vsi. V naslednjem tednu bomo za učence 7.-9. razreda izvedli 2 dneva dejavnosti na daljavo. V ponedeljek bo to naravoslovni dan in v torek pa športni dan.

V želji, da bi učenci pri pouku na daljavo pridobili čim več znanja in veščin, se vam, dragi starši, zahvaljujemo za dosedanjo podporo in vas prosimo za sodelovanje še v bodoče. Prosimo vas, da še naprej spremljate delo vaših otrok in jih spodbujate da:

  • naloge opravijo po svojih najboljših močeh,
  • smo jim učitelji na razpolago, kadar potrebujejo pomoč,
  • verjamemo, da so sposobni sami narediti šolske obveznosti in jim zaupamo,
  • se skupaj veselimo njihovih učnih uspehov.

Pri tem bi radi poudarili, da je zelo pomembno, da otroci naloge opravljajo sami. Opažamo namreč, sploh pri video urah, da učenci ne sodelujejo samostojno. Ni dobro, če svojim otrokom sugerirate ali podajate odgovore ali celo opravite nalogo namesto njih, saj jih tako prikrajšate učenja. Otroci morajo imeti možnost podati tudi napačen odgovor, saj se iz napak veliko naučimo. Ob vaši prisotnosti pri video urah pa si otrok ne upa podati odgovora brez vaše potrditve. Dogaja se tudi, da po zastavljenem vprašanju učencu video povezava in zvok izgineta ter se pojavita šele, ko je učenec pripravljen na odgovor. Mi nimamo potrebe po odgovorih staršev pri pouku, nas pa zelo zanimajo odgovori otrok, saj le tako lahko spremljamo njihov napredek. Zato želimo, da imajo učenci pri pouku v živo ves čas vključene spletne kamere, mikrofon pa vključujejo po potrebi. Po drugi strani pa imamo v manjši meri opravka tudi z učenci, ki pouka v živo ne obiskujejo. Šola je za vse učence obvezna, tudi ko poteka na daljavo. Učenec sicer ima možnost, da si delo v spletnih učilnicah razporedi po lastni presoji. Ure, ki so izvedene v živo, so pa terminsko določene in se jih je potrebno udeležiti ob napovedanem terminu. Od naslednjega tedna dalje bodo učenci, ki se video ure ne bodo udeležili, označeni kot manjkajoči in vemo, da bo njihov izostanek težko opravičljiv. Ob kopičenju neopravičenih ur pa bodo sledili ukrepi, kot jih določa šolski pravilnik.

Kljub vsemu smo v decembru in prihaja za marsikoga najlepši čas v letu. Letos smo praktično obsojeni na praznovanja v družinskem krogu in tudi v tem lahko najdemo veliko dobrega in pozitivnega. Izkoristimo to in se posvetimo svojim otrokom. Prebrana pravljica, pogovor, sprehod in raziskovanje zimske pokrajine so trenutki, ki nam ostanejo v spominu za vse večne čase. Otroci potrebujejo naš čas, potrebujejo našo pozornost. Potrebujejo drobna presenečenja, ljubezen, naklonjenost in podporo. Vse to potrebujejo bolj kot svetlikajoča se darila.

Potrpimo skupaj, mi to zmoremo.

Draženko Šolaja, ravnatelj


    
Dostopnost